Papier

Sfeer foto huisstijl

Advies keuze papier voor drukwerk

Het papier bepaalt voor een groot deel de prijs van drukwerk. Hoe zwaarder het papier, des te duurder het drukwerk. Met minder zwaar papier kun je al snel besparen op de kosten. En als je meer producten in één keer laat drukken (bijvoorbeeld een poster en een flyer) dan is het efficiënter om voor beide dezelfde papiersoort te kiezen. De drukker kan de producten op één drukvel leggen, waardoor je papier én tijd bespaart.

Huisstijl

Gebruik wit papier dat niet glimt. Glimmend papier (bijvoorbeeld hoogglans) heeft nog steeds een ‘dure’ uitstraling en wordt geassocieerd met glossy tijdschriften. Deze uitstraling past niet bij de gemeente. De gemeente is correct en zakelijk, niet ‘frivool’, en daarbij past ‘mat’ papier. De grafische term hiervoor is ‘houtvrije offset’ of hvo.

Soorten, gewichten

Het gemeentelijke huisstijlpapier heet ‘Speedcopy Superior of gelijkwaardig’. Dit bestaat in de gewichten 80, 90, 100, 120, 160, 200, 250 en 300 grams. Dit gewicht betekent dat een vierkante meter van dat papier exact dat gewicht heeft. Maar: een hoger gewicht wil niet altijd betekenen dat het papier dikker is. Dat is ook afhankelijk van de soort papier en waarvan het is gemaakt (bomen, lompen enzovoort).
Heb je toch een ander gewicht nodig dan gebruikt de drukker een hvo-papiersoort die erg op Speedcopy Superior lijkt. Bij twijfel vraag je traffic@utrecht.nl om advies.
Hieronder volgt een advies, dat jou helpt bij het kiezen van de juiste papiersoort. Bij twijfel, vragen, problemen kun je contact opnemen met Chris Eken, traffic@utrecht.nl of toestel 61626 (ma. t/m do. 9.00 – 17.00 uur).
De keuze van papier voor drukwerk is grofweg afhankelijk van:

  • Waarvoor is het bedoeld?
  • Om wat voor product gaat het?
  • Wat is het formaat van het product?

Doel

Vraag je af wat je wilt dat de ontvanger van het drukwerk ermee doet.

  • Moet hij het bewaren? Een week, een maand, jaren?
  • Hangt hij het eventueel aan de binnenkant van de meterkastdeur? Of gooit hij het na lezen bij het oud papier?
  • Moet een poster maanden blijven hangen? Of kan hij na een week weg?
  • Fungeert een brochure als naslagwerk? Of wordt hij na één keer doorbladeren in de kast gezet?

Papiersoort

  • Lezen en daarna wegdoen: tot 100 grams
  • Weken tot maanden bewaren: 100-160 grams
  • Ophangen en langer bewaren: 160-300 grams

Soort product

We gebruiken drukwerk om een boodschap over te brengen, inwoners te informeren, ze tot actie te verleiden of tot gedragsverandering te bewegen. Wil je weten hoe je hierin een keuze kunt maken, kijk dan in de Communicatiewinkel. Eerst zie je een schema met de aanbevolen papiersoorten als samenvatting. Daaronder volgt per product meer informatie. Het is altijd advies-op-maat te vragen traffic@utrecht.nl.

Samenvatting

Product Specificatie Papiersoort
Brochure Tot + 64 pagina’s Selfcover 120-200 grams
Vanaf + 64 pagina’s Binnenwerk 100-200 grams
Omslag 200-300 grams
Etiket/sticker Vraag advies aan traffic@utrecht.nl
Flyer A4 of A5 80-200 grams
Dubbelzijdig bedrukt 120 grams
Folder Bij meer dan 160 grams: rillen 100-200 grams
Formulier A4, flyer of folder 120 grams
Kaart A6, ansichtkaart: mat gestreken sulfaatkarton 250-300 grams
55 x 85 mm: visitekaartje 250 grams
Map Vraag advies aan traffic@utrecht.nl
Nieuwsbrief A3 of A4 100-120 grams
Krant 45-70 grams
Poster Algemeen: A1, A2, A3, en A4 120-200 grams
Frame openbare ruimte: vraag de eigenaar (A0) 115-135 grams
Lichtbak Blue back

Brochure

Een brochure is een boekje van meer dan 4 pagina’s. Meestal bestaat een brochure uit een veelvoud van 4 pagina’s. Een dubbelgevouwen vel A3 geeft 4 pagina’s A4. Dit heet een katern. Twee of meer katernen kun je binden met een nietje, een draadje of lijm. Dit binden noemen we ‘brocheren’,
vandaar de naam brochure. Vaak is een brochure A4, maar A5 komt ook veel voor.


Tot ongeveer 64 pagina’s: helemaal 120 tot 200 grams papier (‘selfcover’). Let op: bij papier boven de 160 gram moet de drukker rillen (dat is een soort voorvouwen) om het netjes te kunnen vouwen. Deze extra bewerking maakt het product duurder. Brochure vanaf ongeveer 64 pagina’s: 100 tot 200 grams binnenwerk, 200 tot 300 grams omslag. Bij meer dan 160 pagina’s of speciale wensen is het handig even te overleggen met traffic@utrecht.nl.

Etiket/sticker

De keuze van papier voor etiketten/stickers is het gewenste gebruik van belang. Plak je hem buiten, dan moet hij vocht- en/of waterbestendig zijn. Gaan kinderen de stickers plakken, dan moeten ze makkelijk te verwijderen zijn, zonder de ondergrond te beschadigen. En zo zijn er allerlei toepassingen, waarvoor vaak geen standaard oplossing is. Daarom is het handig om hierbij advies te vragen aan traffic@utrecht.nl.

Flyer

Een flyer is een enkel blad papier, dat aan een of beide zijden is bedrukt en verder niet wordt gevouwen. Het formaat is meestal A4, maar soms ook A5. Het gewicht van een flyer zit tussen de 80 en 200 gram. Gaat het om een A5-flyer van 200 grams papier of meer, dan noemen we het meestal een kaart.

Een wijkbericht dat uit één vel bestaat, is ook een flyer. Net als een zogenoemd factsheet van één vel. Het voorbedrukte wijkberichtpapier is 90 grams. Is de flyer dubbelzijdig bedrukt, dan is het prettig om minimaal 120 grams papier te gebruiken. De lezer heeft dan niet zo snel last van het doorschijnen van de achterkant.

Folder

Een folder bestaat meestal uit een vel dat in het midden is gevouwen. Zo ontstaat een product van vier pagina’s. Soms heb je daaraan net niet genoeg en is een drieluik van zes pagina’s de oplossing. Vouw je een vel A4 dubbel, dan ontstaat en folder van vier pagina’s A5. Vouw je een vel A3 dubbel, dan heb je een folder van vier pagina’s A4.
Voor folders gebruiken we papier van 100 tot 200 gram. Let op: bij papier boven de 160 gram moet de drukker rillen (dat is een soort voorvouwen) om het netjes te kunnen vouwen. Deze extra bewerking maakt het product duurder.

Formulier

Voor sommige diensten gebruiken we nog voorbedrukte formulieren, bijvoorbeeld voor het aanvragen van voorzieningen bij Werk en Inkomen en het aangeven van een geboorte bij Burgerzaken. Hierbij gaat het meestal om een A4-flyer of -folder. Om dit met de pen prettig te kunnen invullen, is 120 grams papier het meest gebruikten. Zwaarder papier maakt het drukwerk onnodig duur.

Kaart

Een kaart is hetzelfde als een flyer, maar dan van zwaarder papier of kleiner formaat. Een visitekaartje (55 x 85 mm) valt hier ook onder. Is het groter dan A5 dan noemen we het een flyer.
De meeste kaarten zijn A6 en worden ook wel ‘ansichtkaart’ genoemd. Het beste papier hiervoor is 250 of 300 grams enkel- of dubbelzijdig mat gestreken sulfaatkarton. Dat is wat steviger dan gewoon papier. Het zogenoemde strijken zorgt voor een glad laagje, waardoor bijvoorbeeld foto’s nog beter tot hun recht komen. We kiezen ‘mat gestreken’, omdat dit bij de huisstijl past. Op het gestreken laagje kun je niet prettig schrijven. Vandaar dat we meestal kiezen voor ‘enkelzijdig gestreken’. De niet gestreken kant is dan bijvoorbeeld voor de adressering.

Map

We gebruiken steeds minder papier en daarom hebben we nog nauwelijks mappen nodig om stapeltjes papier even snel samen te binden. Moet je toch map laten maken, overleg dan even met traffic@utrecht.nl over de mogelijkheden.

Nieuwsbrief

Een nieuwsbrief is een flyer (bijvoorbeeld wijkbericht) of folder (zoals Wijknieuws) die regelmatig verschijnt, bijvoorbeeld vier keer per jaar of meer. Het formaat is A4 of A3, van twee, vier of meer pagina’s. De meest gebruikte papiersoort is 100 of 120 grams. Hierbij heeft de lezer weinig last van doorschijnen van de achterkant. Omdat het karakter van een nieuwsbrief ‘vluchtig’ is, als een krant, heb je geen zwaar (is duur) papier nodig. Ter vergelijking: een krant wordt op ongeveer 52 grams papier gedrukt.

 

Poster

Posters maken we in allerlei maten, van A4 tot en A0. Een kenmerk is dat een poster enkelzijdig is bedrukt. Moet een poster in een frame in de openbare ruimte hangen, dan schrijft de verhuurder van het frame voor welke papiersoort je het beste kunt gebruiken. Dat ligt tussen 115 en 135 grams. Daarom is voor alle andere posters 120 grams papier een goede keuze. Voor posters die in lichtbakken moeten hangen, is het zogenoemde ‘blue back’-papier. Dit papier heeft een voorbedrukte achterkant, waardoor het onderwerp juist met een lamp erachter goed tot zijn recht komt.