Juniorstijl

Voor de doelgroep kinderen is de huisstijl niet toereikend, de uitstraling sluit niet aan bij de belevingswereld van het kind. Om kinderen te bereiken, ontwikkelden we een aanvulling op de huisstijl: Junior.

Dit handboek is speciaal bedoeld voor het gebruik bij communicatie met kinderen van 4 tot en met 12 jaar.

Gebruik

Dit handboekdeel is bedoeld als richtlijn en inspiratiebron voor vormgevers bij het opmaken van drukwerk gericht aan kinderen en ouders, in de huisstijl van de gemeente Utrecht met de Junior elementen als aanvulling.

De uitgangspunten van dit handboek:

  • Dit handboek is bewust op vrijblijvende toon gebracht om een creatieve uitbreiding van het pakket te stimuleren. Het accent ligt daarom meer op de ‘do’s’ dan op de ‘dont’s’.
  • Vormgevers kunnen dus ontbrekende illustraties zelf maken of toevoegen aan het wensenlijstje (vooral karakter-illustraties).
  • Het is de bedoeling alle illustraties en uitingen van het Juniorpakket te verzamelen, zodat we toewerken naar een uitgebreide bibliotheek.

Junior fonts

Naast de lettertypen van de basishuisstijl maken we bij de Junior huisstijl gebruik van een aanvullend het lettertype: ‘Utrecht Junior’.

Dit lettertype gebruiken we voornamelijk voor (tussen)koppen en accenten. Het gebruik van het lettertype Utrecht Junior maakt de opmaak speelser, aantrekkelijker en prettiger leesbaar voor kinderen.

Illustraties karakters

Voor de illustraties hebben we 3 karakters: Michael, Sophie en Benjamin. Let op! Dit zijn werknamen en die mogen níet gebruikt worden in de uitingen. De 3 karakters staan ieder voor bepaalde eigenschappen en leeftijdscategorieën en kunnen samen en alleen gebruikt worden.

Ontwerp je als vormgever zelf ook een Juniorillustratie, stuur deze dan alsjeblieft naar Huisstijl, zodat we een compleet overzicht van de Juniorstijl kunnen beheren.

Michael

Michael is de oudste van het stel en hij draagt altijd een 'bliksemschicht' op zijn t-shirt. 

Hij is verstandig, rustig, weloverwogen, sportief, fanatiek, vriendelijk, behulpzaam en betrokken. 

Sophie

Sophie is de middelste van het stel en ze draagt altijd een ‘hartje’ op haar jurkje.

Sophie is een kittige, stoere meid. Verder is ze inventief, creatief, actief, zelfstandig en emotioneel.

Benjamin

Benjamin is de jongste en kleinste van het stel en hij  draagt altijd een ‘ster’ op zijn t-shirt.

Benjamin is ondeugend, speels, ‘haantje-de-voorste’ en slim. Hij heeft een grote mond, maar een klein hartje. Verder is hij liever lui dan moe en nog vaak in de ik-wereld.

Team

Het Team (Michael, Sophie en Benjamin)

Aanvullende illustraties

Voor de diverse illustraties van het Junior pakket hebben we een onderverdeling gemaakt in: actief, natuur- en milieu, sport en algemeen.

De illustraties van de Kinderraadsvoorstellen mogen alléén gebruikt worden als de naam 'MOB vormgeving en educatie' erbij vermeld wordt. 

Opvragen aanvullende illustraties

Onderstaande aanvullende bestanden kunnen opgevraagd worden bij nmc@utrecht.nl of via het secretariaat van Natuur en Milieucommunicatie met het telefoonnummer 030 - 286 69 69.

Tuinieren

Dieren

Insecten

Klimaat

Spelen

Informatief

Eten en drinken

Verbod - gebod

Kinderraadsvergadering

Handboek

Download het handboek Junior- en kinderstijl (pdf, 16,54Mb)

Het font van deze stijl is speciaal voor vormgevers verkrijgbaar. Neem contact op met Huisstijl voor de mogelijkheden.

Hulp en contact Huisstijl

Telefoon

14 030

E-mail

huisstijl@utrecht.nl